Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Malé evropské státy včetně Islandu a Švýcarska jsou větších celcích, tedy aktuálně na Evropě závislé odpradávna. Ale můžeme si vybrat:

- Buď se budeme učit anglicky, francouzsky nebo německy nebo

- rusky (já ještě umím) nebo

- čínsky.

V globálním světě by naopak měla být zřízena jednotná centrální evropská armáda, harmonizovány daně a monetární politika a všechno ostatní ponecháno na národní úrovni (včetně zemědělství).

Neumím si představit, jak by se v našem stát udržela reálná demokracie, kdbychom si poprvé od roku 1526 vládli sami, v situaci, když už dnes zemi ovládá oligarchie????

0 0
možnosti

No, já si pod pojmem soběstačnost představuji schopnost zajistit si potřebné zdroje nebo odbyt bez ohledu na momentální rozmary nebo problémy nějakého zahraničními partnera.

Soběstačnost vidím tedy spíše v diverzifikaci vztahů ...kdy nějaký výpadek na straně jedné může být vykompenzován na straně druhé.

Uzavírat se do pevnějšího (a rádoby soběstačného) svazku s nejbližšími osvědčenými partnery je jen prohlubování závislosti.

Jakkoli takové spojenectví může být vedeno dobrými úmysly, nic netrvá "na věčné časy" a nikdo nezaručí, že daní partneři budou schopní dostát svým závazkům za každých podmínek. Prostě EU jako strategický partner ano, ale ne jako jediná volba.

2 0
možnosti
Foto

Víte, já si ještě velmi dobře pamatuji jak si stály naše české firmy před vstupem do EU. A nebyla to žádná hitparáda, opravdu ne.

1 0
možnosti
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Seznam rubrik