Bude dalším požadavkem ČSSD nechat se vyhlásit za vítěze voleb?

27. 04. 2018 11:19:02
Vznesená otázka se může zdát absurdní. Nicméně absurdit kolem akcelerujících požadavků ČSSD, podmiňujících případný vstup strany do vlády s ANO, stále přibývá. Zdá se, že strana s bídným volebním výsledkem, je teď na koni

S klidem v srdci se může říct, že si za to Andrej Babiš, potažmo vyjednávači ANO, může sám. Ať už to byla liknavost v povolebních vyjednáváních nebo naivní naděje, že čím dál od voleb, tím ustoupí zdvižený prst Bruselu do pozadí a nakonec se podaří sestavit vládu, nejlépe jednobarevně menšinovou, s nepřímou podporou SPD a KSČM. Z vyjádření eurokomisařky za ANO Věry Jourové, že neví, jak by v Bruselu vysvětlovala vznik vlády, byť i s nepřímo podpořenou SPD, však jasně plyne, že v centrále EU nezapomínají...

To ovšem znamená, že premiér v demisi se dostal do časového presu, a zatímco představitelé sociální demokracie rozdávají úsměvy, když přijde na řeč kolem stále nových podmínek, působí Andrej Babiš spíš zlomeně a frustrovaně. A stále víc se zdá, že vláda s ČSSD už není ani tak sňatkem z rozumu, jako spíš plnění přání unijních bafuňářů.

Věru propastný volební rozdíl ANO a ČSSD ve vyjednávání rozhodně není, alespoň navenek, patrný. Ve vládě má sociální demokracie získat 5 ministerstev, včetně obsazení ministerstva vnitra, na kterém doslova lpí. Proč? Údajně aby si ohlídala případné Babišovy choutky v tomto rezortu. Může to ale znamenat i trochu něco jiného. Z minulosti má ČSSD hodně másla na hlavě v tom, co by mohlo vyšetřovatele zajímat. Minimálně v OKD. Navíc diskutabilní reforma policie, která se v minulé vládě stala jablkem sváru, byla dílem sociálnědemokratického ministra vnitra Milana Chovance. V tomto kontextu plány premiéra na jistou revokaci této reformy vyznívají hodně naivně. A držením ministerstva vnitra budou mít koaliční partneři Andreje Babiše také v hrsti, pokud by třeba někdo z vyšetřovatelů dostal nemístný nápad, že by se Čapí hnízdo mělo odložit...

Jde-li o další požadavky, ať už povinnou demisi celé vlády, pokud ji opustí sociálnědemokratičtí ministři, nebo domáhání se dalších funkcí ve sněmovně na úkor SPD (ať se to komu líbí nebo nelíbí – strana v demokratických volbách získala víc, než ČSSD), či stále donekonečna omílaná neskousnutelnost trestně stíhaného premiéra, pak opravdu už pozorovatel přemýšlí, jaký spásný nápad přijde na světlo světa poté! Nebo že by si strana nevěděla rady sama se sebou a vymýšlením dalších podmínek jenom odsouvá konečné rozhodnutí, které ve vedení i mezi řadovými členy může být velký problém?

Každopádně, pokud se vrátím k ‚vysvětlování‘ Věry Jourové v Bruselu, je tady i další věc. Volby i v jiných státech, ne jenom u nás, poslední dobou nedopadají úplně podle představ evropských špiček. Ovšemže reakcí není snaha o alespoň symbolickou reflexi, ale naopak vyhrožování a přitahování šroubů k ještě většímu evropanství. A v případě, že by i sestavování vlády bylo vedeno snahou se zalíbit, ať už by to bylo podmíněno případným přiškrcením finančních toků nebo hrozbou jistým druhem sankcí, myšlenka svobodného svazku suverénních států se jaksi ztrácí v nedohlednu.

Autor: Miloslav Havelka | pátek 27.4.2018 11:19 | karma článku: 41.90 | přečteno: 3251x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 24.94 | Přečteno: 353 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.20 | Přečteno: 956 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 425 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1416

Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...