Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou dotace opravdu tím, proč se nám EU vyplatí?

Protiunijní hlasy jsou primárně umlčovány výhodností našeho členství dostupností finančních prostředků z eurofondů. Nejsem ekonom, nekouzlím s čísly, jen vážím selským rozumem a s hrstkou svých zkušeností, zda je to opravdu tak.

Tabulky, údaje, statistiky. Mohou být přesným vyčíslením konkrétna, nebo také ilustrací toho, co je potřeba prokázat, sdělit. Jenomže čísla jsou jen čísly, která do tabulek někdo vloží podle toho, aby vyšel správný výsledek. Nepochybně – pokud se bavíme o tom, kolik z rozpočtu EU k nám proudí prostředků, může to k umlčení euroskeptiků stačit. Jenomže na věc je možno nahlížet i jinak. I když nejsem naivní a vím, že některé věci jsou bez vnějších zdrojů prostě neřešitelné

Spokojíme-li se s tvrzením, že bez dotací z unijního rozpočtu by nebylo to, či ono, pak nezbývá, než rezignovat na jakékoliv další argumentace. Otázka ale stojí jinak: JE VŠE, CO SE ZA TAKOVÝCH PODMÍNEK POSTAVILO, ČI NAKOUPILO, TAK DŮLEŽITÉ? Možná bychom pak zjistili, že spousta peněz se utratila jenom pro to, že se utratit mohla, TA MOŽNOST TADY BYLA, a vlastně by se ani moc nestalo, kdybychom se bez nich měli obejít. Můžeme tedy odečíst část prostředků vyhozených do luftu, které by šly zhodnotit mnohem efektivněji.

Je samozřejmě nezpochybnitelné, že za dotační prostředky se udělala i spousta prospěšného. Má to ovšem další ALE. Aby bylo možno na dotaci dosáhnout, je nutno občas projekty nadhodnocovat, protože by se příjemce nevešel do stanoveného rozpětí s minimální hodnotou projektu určeného výzvou. Občas to k nadhodnocování rozpočtů přímo vybízí a dovedu si představit, že si může v tom najít někdo i svůj byznys.

Ale abych nemluvil do větru. Sám jsem na pár projektech už spolupracoval, vím, o čem je řeč. Bylo to sice ve sféře sociálních služeb, ale nepochybuji, že princip je stejný. Výběrová řízení jsou sice stavěna na kritérium nejnižší ceny, nicméně to neznamená, že se něco ušetří, neboť stanovený rozpočet musel být dodržen. K jeho naplnění tedy bylo potřeba nakoupit další věci, které sice už třeba nebyly až tak nezbytné, ovšem chtíc získat to nutné, nedalo se nic dělat. Což ovšem není rozhazování jen prostředků veřejných, jde i o povinnou spoluúčast, kterou by si tak třeba mohl žadatel ponížit, pokud by se mu podařilo nakoupit levněji. Ovšem chyba lávky – tudy cesta nevede! Navíc některé dotace jsou stavěny tak, že nejdřív musí žadatel všechno sám zacálovat a následně žádat o proplacení, což pochopitelbě i bez jen krátkodobého úvěru nezvládne, tím pádem ho stojí ještě další peníze navíc. Tedy další minusová položka, k níž by se daly ještě připočítat i vyčleněné prostředky, které nejsme jako členský stát schopni vyčerpat…

Pominu-li agentury, které z rozdělování dotací profitují, tím pádem odčerpávají další peníze, je nutné podotknout, že samotná EU žádné peníze nemá, rozhazuje pouze prostředky členských států, které se na její rozpočet skládají. Tedy i České republiky. Sice se předestírá, že dáváme méně, než čerpáme, ovšem pokud bych měl odpovědět na otázku, zda mám dobrý pocit, že se MÁM DOBŘE z peněz německých, či francouzských daňových poplatníků, pak musím říct NE! I když by se dalo naopak škodolibě poznamenat, že se nám tak aspoň částečně vrací, jak firmy ze starých unijních zemích získaly u nás nová odbytiště pro svoje zboží ‚dvojí kvality‘, hospodářská pravidla EU zajistila naši závislost na importu a zbývá jen mlčky přihlížet, jak se musí likvidovat vše, co není podle unijních norem.

Možná se na to dívám špatně. Ale občas je taky potřeba si říct, že není všechno zlato, co se třpytí. A peníze z EU z toho nevyjímaje. Tak jednoduché to pochopitelně není, ovšem tak složité také ne!

Autor: Miloslav Havelka | úterý 4.4.2017 8:48 | karma článku: 29,60 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Miloslav Havelka

Těhotenství trvá devět měsíců, ať už jsou rodiče bohatí jakkoliv!

Je to bez diskuze. Movitější rodiče mohou svému potomkovi poskytnout materiální zázemí, lépe vybavený pokojíček, či mnohem dražší hračky. Také během těhotenství si mohou dopřát kvalitnější předporodní péči.

29.1.2021 v 9:36 | Karma: 11,96 | Přečteno: 488x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Ohrožení svobody slova nebo spíš ohroženi svobodou slova?

Jak málo stačí. Pouhá záměna jednoho písmena za dvě jiná a význam celé fráze se promění k nepoznání. Ohrožení svobody slova a ohroženost svobodou slova jsou dva naprosto diametrálně odlišné pojmy.

22.6.2020 v 11:27 | Karma: 31,82 | Přečteno: 765x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Po čem nic, toho se Brusel hned chytí. Budeme, jako Slováci, slibovat věrnost EU?

Společnou deklarací, kterou v Den Evropy 9. května společně podepsali tři nejvyšší představitelé Slovenska, oficiálně zpečetili svoji oddanost Evropské unii a NATO. Máme se bát, že to bude napříště vyžadováno?

22.5.2020 v 9:17 | Karma: 37,47 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Odhalením ruského zabijáka si možná chtěla BISka napravit reputaci, pověst ji ale doběhla

Kauza ruského agenta, který s tajemným kufrem přicestoval do Prahy, aby odstranil tři nepohodlné komunální politiky, se táhne už dlouho. Co bylo skutečně na jejím začátku, se můžeme jenom domnívat.

14.5.2020 v 8:21 | Karma: 44,49 | Přečteno: 4444x | Diskuse| Politika

Miloslav Havelka

Proč se pro některé politiky II. světová válka scvrkla na boj o Prahu?

Otázka je jen řečnická. Sám to nevím a nemám ani tušení, z jakého důvodu to neustále mám poslouchat. Bohužel ty, kteří se dnes staví do rolí vykladačů dějin, jakoby nic z toho, co se dělo za posledním pražským barákem, nezajímalo.

11.5.2020 v 9:48 | Karma: 39,00 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1416x
Novinář a publicista, autor divadelních nedramat a různého psaní, zpracovatel dotačních projektů, režisér, herec, výpravčí a kdo ví, co ještě...

Seznam rubrik